Budući srednjoškolci i srednjoškolke,

Bliži se upis u srednje škole. Za one od vas koji još uvek nisu odlučili koju školu i obrazovni profil će izabrati za nastavak svog školovanja, u nastavku teksta dajemo glavne informacije o šest modernizovanih, trogodišnjih zanatsko-tehničkih profila o kojima možete da razmislite kao o svom mogućem izboru:

Učenje kroz rad u kompanijama

Školovanje za ove profile realizuje se po modelu sa elementima dualnog obrazovanja koji ima brojne prednosti:

  • Učenje kroz rad u nekoj od domaćih ili stranih kompanija
  • obuka na savremenim mašinama i uz upotrebu savremenih tehnologija
  • podrška instruktora obučenih za rad sa mladima
  • bolje šanse za zaposlenje nakon školovanja
  • znanja i veštine za pokretanje sopstvenog biznisa


Ukoliko se odlučite za jedan od ovih obrazovnih profila, praktična znanja i veštine, već od druge godine školovanja, sticaćete u kompaniji, kroz obuku na savremenim mašinama i uz podršku instruktora koji su kvalifikovani za rad sa mladima. Ovakav način obrazovanja osposobljava vas da odmah po završetku školovanja samostalno obavljate posao za koji ste se tri godine pripremali. Osim toga, učenjem kroz rad koje obavljate u kompaniji, u realnim radnim uslovima, pored stručnih znanja i veština, stičete i veliko iskustvo kroz saradnju sa starijim kolegama.

Bolje šanse za zaposlenje po završetku školovanja

Profili modni krojač, mehaničar motornih vozila, bravar-zavarivač, električar, industrijski mehaničar i elektromonter mreža i postrojenja, školuju za zanimanja koja imaju veliki potencijal za zapošljavanje jer su poslodavcima potrebni kadrovi ovih struka. To znači da ćete, ukoliko završite jedan od ovih profila, povećati svoje šanse da se po završetku školovanja zaposlite u nekoj od domaćih ili stranih kompanija. Takođe, kroz predmet preduzetništvo, imaćete priliku da steknete znanja i veštine koje vas osposobljavaju da, ukoliko želite, pokrenete sopstveni biznis.

Dodatne pogodnosti

Osim obezbeđivanja mesta za učenje kroz rad, većina kompanija koje sarađuju sa školama u obrazovanju budućih modnih krojača, mehaničara motornih vozila, bravara-zavarivača, električara, industrijskih mehaničara i elektromontera, obezbeđuju učenicima i dodatne vidove podrške – zaštitnu opremu, stipendije, topli obrok ili nadoknadu putnih troškova.

Važno je da napomenemo

Zbog upotrebe savremenih tehnologija fizička snaga nije preduslov za bavljenje ovim zanimanjima tako da su vi profili atraktivni ne samo za mladiće, već i za devojke.

U kojim školama možete upisati ove profile?

MODNI KROJAČ

MEHANIČAR MOTORNIH VOZILA

BRAVAR-ZAVARIVAČ

ELEKTRIČAR

INDUSTRIJSKI MEHANIČAR

ELEKTROMONTER MREŽA I POSTROJENJA

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije kontaktirajte najbližu školu koja nudi željeni profil.

Srećno na predstojećem upisu!

Upis u srednje škole za školsku 2018/19. godinu