serbian-prime-minister-greeting-students-of-the-industrial-mechanic-prof

U Tehničkoj školi u Vlasotincu u utorak 18. oktobra svečano je otvorena renovirana školska radionica u kojoj će se obavljati praktična nastava za učenike u profilu industrijski mehaničar. Novi smer i renovirana radionica plod su saradnje ovdašnje Tehniče škole i lokalne privrede koja je prepoznala da je neophodno da se aktivno uključi u obrazovanje kadrova koji su joj potrebni. Upravo je ta potreba privrede za mladim i dobro obučenim kadrovima navela pet velikih kompanija opštine Vlasotince, Gruner, Elrad, Elrad Wire Systems, IGM Mladost i SLR Vitko da zajedno sa Opštinom i projektom nemačke razvojne saradnje sklope sporazum o javno-privatnom partnerstvu. Ukupan obim investicija u narednih tri godine je oko 100 000 evra, a skoro polovina sredstava je već uložena u renoviranje i opremanje školske radionice u kojoj će se realizovati praktična nastava za učenike ove škole.

Predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović istakao je da će ovo javno-privatno partnerstvo pozitivno uticati na rast zapošljavanja u ovom kraju, a samim tim i na ostanak mladih u Vlasotincu. Milivoje Đorđević, direktor Tehničke škole, rekao je da je u ovaj projekat uloženo 100.000 evra, ali da je značajnu uštedu donela angažovanost nastavnika, učenika i direktora škole, odnosno njihov petomesečni rad na rekonstrukciji radionica u kojima će učenici u prvoj godini školovanja imati praktičnu nastavu. Škola planira i proširivanje implementacije kooperativnog obrazovanja i na druge obrazovne profile.

Ambasador SR Nemačke u Srbiji Axel Dittmann podsetio je da se već godinama uspešno realizuje saradnja ove dve države, od prošle godine i kroz Nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje. Uvođenje profila industrijski mehaničar i otvaranje renovirane radionice u Tehničkoj školi u Vlasotincu je svetao primer te saradnje, rekao je nemački ambasador.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je takođe prisustvovao svečanom otvaranju, naglasio je da je zahvalan nemačkoj Vladi i GIZ-u za finansijsku i logističku podršku ovom projektu. Premijer je pozvao nekoliko učenika u profilu industrijski mehaničar da mu se pridruže pred kamerama i rekao da će ti mladi ljudi za tri godine, kad završe školu, imati posao jer su Srbiji potrebni mladi stručnjaci poput njih – zavarivači, mehaničari, čak i vodoinstalateri: “Nećemo uvoziti ljude, imamo toliko nezaposlenih”, rekao je Vučić.

 

 

Svečano otvaranje radionice u Tehničkoj školi Vlasotince