U sredu, 26. aprila 2017, predstavnice Trgovinskog odeljenja Austrijske Ambasade – Advantage Austria, Švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom i Projekta nemačke razvojne saradnje „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, potpisale su Memorandum o razumevanju. Memorandum bi trebalo da obezbedi koordinisan i komplementaran pristup Austrije, Švajcarske i Nemačke u podršci srpskim institucijama za uvođenje elemenata dualnog sistema u obrazovni sistem Srbije. To se između ostalog odnosi i na podršku u izradi zakona o dualnom obrazovanju i podzakonske regulative koja će urediti ovu oblast. Memorandum utvrđuje i okvire saradnje koja treba da doprinese razvijanju modela srednjeg stručnog obrazovanja koji neće biti prosto prekopirani modeli ovih zemalja, već će koristiti njihova najbolja iskustva i elemente koji su u skladu sa potrebama privrede i uslovima u Srbiji.

Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom, zaključila je iz dosadašnjeg iskustva u implementaciji elemenata dualnog obrazovanja na ovim prostorima da su i škole i kompanije zainteresovane za stvaranje kvalifikovanih kadrova, koji će biti lakše zapošljivi. „Dualno obrazovanje je kičma švajcarske privrede. Zaposleni koji poseduju potrebne kompetencije i veštine su osnov razvoja svakog biznisa. Zato se nadamo će školovanje kvalitetnih kadrova pomoći i srpskoj ekonomiji da se brže razvija“, rekla je Lojbli i izrazila nadu da će koordinacija švajcarskih, austrijskih i nemačkih napora iznedriti još bolje rezultate od već pokazanih.

Dr. Erika Teoman-Brener, trgovinska savetnica pri Ambasadi Austrije, izrazila je optimizam što se još jedna zemlja partner priključila prošle godine uspostavljenom sporazumu o saradnji Nemačke i Austrije na uvođenju elemenata dualnog obrazovanja u obrazovni sistem u Srbiji. „Mi smo već uočili dosta dobre rezultate ovih projekata i zainteresovanost kompanija da učestvuju u usavršavanju svojih potencijalnih kadrova. Svaka od naših zemalja može da ponudi svoja dobra iskustva iz ove oblasti, zato ćemo na tome i sarađivati međusobno, ali Srbija je ta koja treba da donese odluku koje elemente dualnog sistema će implementirati i na koji način“, rekla je Teoman-Brener.

An-Katrin Henšel, vođa tima ovog projekta nemačko-srpske razvojne saradnje, najavila je i da će GIZ ove godine, osim povećanja broja obrazovnih profila u kojima se školovanje odvija po modelu sa elementima dualnog obrazovanja, veću pažnju posvetiti i informisanju i uključivanju učenika/ca iz osetljivih grupa u ovaj model obrazovanja.

 

Potpisan Memorandum o razumevanju između Advantage Austria, Švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom i GIZ-a