Širom Srbije je 27. aprila, sedmi put za redom, održan Dan devojčica. Manifestaciju su podržali projekti Nemačko-srpske razvojne saradnje „Podsticanje zapošljavanja mladih“ i „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ u saradnji sa Centrom Inventiva.

Dan devojčica ima za cilj da se devojčice i devojke  osnaže da prilikom odabira svojih profesija i budućih zanimanja rukovode ličnim interesovanjima, sposobnostima i talentima, bez obzira na stereotipnu podelu zanimanja na “muška” i “ženska”.

Od 2011. kada je Dan devojčica prvi put organizovan u Srbiji, u ovoj manifestaciji je učestvovalo više od 9500 devojčica i devojaka koje su imale priliku da upoznaju žene zaposlene kao preduzetnice, inženjerke rudarstva, rudarske tehničarke, minerke na površinskom kopu, bageristkinje, menadžerke, direktorke firmi, montažerke, policajake, narodne poslanice… ili da se oprobaju na poslovima vozačice tramvaja, geometarke, poštarke, odžačarke, vatrogaskinje, tehnološkinje, mašinske inženjerke, strugarke, radnice na glodalici, brusu i drugim poslovima koje obavljaju uglavnom muškarci.

Ovogodišnji Dan devojčica je organizovan u 19 gradova u našoj zemlji – Beogradu, Lazarevcu, Nišu, Subotici, Obrenovcu, Požegi, Pećincima, Leskovcu, Kragujevcu, Vlasotincu, Kraljevu, Guči, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Pančevu, Beloj Crkvi, Šapcu i Loznici. Okupio je oko 1000 devojčica i devojaka iz 60 osnovnih i 20 srednjih škola i 5 kancelarija za mlade. Ugostile su ih uspešne žene iz 40 preduzeća, kao i 20 srednjih škola i 5 fakulteta.

Po 7. put održan Dan devojčica u Srbiji