12778948_167216380326595_1042656075918398152_o

Udruženje Centar Inventiva, Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i ove godine daju podršku školama da realizuju Dan devojčica (Girls’ Day) koji će biti obeležen 21. aprila u 18 gradova širom Srbije. U periodu od 24. do 26. februara u Nišu, Kragujevcu i Beogradu su održane pripremne radionice sa ciljem da se škole, kancelarije za mlade i kompanije povežu i uspostave partnerstva kako bi ova manifestacija mogla uspešno da se realizuje. Sastanke su vodile konsultantkinje Centra Inventiva, uz podršku predstavnica Udruženja poslovnih žena i GIZ-a.

Aktivnosti organizovane povodom Dana devojčica imaju za cilj da devojčice osnaže prilikom odabira svojih budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima. Program je zamišljen kao dan kada učenice završnih razreda osnovnih škola posećuju izabrana preduzeća ili srednje škole i tako dobijaju priliku da steknu konkretna iskustva u oblastima u kojima žene nisu dovoljno zastupljene, poput inženjerstva, mašinstva, IT sektora ili zanatsko-tehničkih zanimanja.

Ove godine Udruženje poslovnih žena će dodatno motivisati devojčice nagradnim konkursom “Uhvati ideju” čije propozicije će biti objavljene do 15. marta.

Do polovine marta školama će biti dostavljen finalni spisak kompanija i srednjih škola koje će 21. aprila otvoriti svoja vrata devojčicama.

Održane pripremne radionice za realizaciju Dana devojčica